Thursday, June 15, 2006

Интернет за сите, барем во ЕУ

На минатонеделната ICT конференција на Европската Комисија, покрај Ирак и згодните Швеѓанки, една од главните теми на разговор беше Интернет. Што ќе рече, 11ти до 13ти Јуни беше одржана е-Inclusion конференцијата на која присуствуваа министри од 34 Европски земји, меѓу кои и Македонија. А таму беше постигнато следново:

A pan-European drive to use information and communication technologies to help people to overcome economic, social, educational, territorial or disability-related disadvantages was endorsed by ministers of 34 European countries. "e-Inclusion" targets include halving the gap in internet usage by groups at risk of exclusion, boosting broadband coverage in Europe to at least 90%, and making all public web sites accessible by 2010.


Кај нас во медиумите не се спомна ништо за ова, а баш ме интересира кој од нашите бил. И онака би било убаво да се пофалат сега пред избори. На страницата на Минстерството за Транспорт и Врски нема ама баш ништо ново од минативе два месеци. Изгледа немале интернет па неможеле да прочитаат за конференцијата.

Целиот текст на министерската декларација го има овде[pdf]

No comments: